در این مقاله میخوانید:
• ژنیکوماستی (بزرگ شدن سینه در مردان) چیست؟
• علائم ژنیکوماستی
• علل ژنیکوماستی
• تشخیص ژنیکوماستی
• درمان ژنیکوماستی
• پیشگیری از ژنیکوماستی
• عوارض ژنیکوماستی
ژنیکوماستی شرایطی است که باعث می شود بافت سینه در پسران و مردان متورم شود. این بیماری زمانی رخ میدهد که تعادل دو هورمون زنانه و مردانه در بدن شما به هم بخورد. اگر سینهها به دلیل رسوب چربی بزرگ شده باشند، با شرایط متفاوتی به نام «شبهژنیکوماستی» (pseudogynecomastia) روبرو هستید.
اگرچه سینه در مردان به اندازه زنان رشد نمیکند، اما همه پسران با مقدار کمی از بافت سینه متولد میشوند. بدن پسران بیشتر هورمونی به نام تستوسترون تولید میکند که رشد جنسی آنها را در دوران بلوغ هدایت میکند. این در حالی است که مقدار کمی استروژن نیز در بدن مردان تولید میشود؛ و این همان هورمونی است که باعث رشد جنسی در دختران است.
هنگامی که یک پسر در سن بلوغ است یا وقتی بدن یک پیرمرد تستوسترون کمتری تولید میکند، تعادل این دو هورمون به هم میخورد. در این شرایط وجود درصد بیشتر استروژن باعث تورم بافت سینه مردان میشود. تقریباً نیمی از پسران نوجوان و دو سوم مردان بالای ۵۰ سال حداقل تا حدی درگیر این مشکل هستند.
علائم ژنیکوماستی
اولین علامت ژنیکوماستی ممکن است تودهای از بافت متورم در زیر نوک سینه باشد. گاهی اوقات این توده حساس یا بصورت یک زخم پدیدار میشود.
ممکن است این مسأله شما را نگران سرطان سینه کند که البته این تپع از سرطان در مردان به ندرت رخ میدهد. ژنیکوماستی لزوماً نشانه سرطان نیست، اما ممکن است پزشک آزمایشاتی را برای رد احتمال ابتلا به آن انجام دهد.
تورم سینهها ممکن است به طور نامتقارن اتفاق بیفتد و یکی بزرگتر از دیگری شود. همچنین ممکن است دچار حساسیت در ناحیه سینه شوید. در صورت مشاهده تورم، درد یا حساسیت سینه یا ترشح از نوک یک یا هر دو سینه، سریعاً به پزشک متخصص مراجعه فرمایید.
علل ژنیکوماستی
عوامل زیادی وجود دارند که باعث عدم تعادل هورمونی و رشد سینه مردان میشوند. قابل ذکر است که گاهی اوقات نمیتوان علت دقیق آن را مشخص کرد.
در این بخش علاوه بر تغییرات دورهای در بدن مردان (مانند بلوغ و افزایش سن)، به برخی از علل دیگر ژنیکوماستی اشاره مینماییم:
– جراحت یا بیماریهایی که بیضهها را تحت تاثیر قرار میدهند و باعث تولید تستوسترون میشوند.
– مشکلات تیروئید؛ زیرا هورمونهای آن، غده رشد و تکامل جنسی را کنترل میکنند.
– برخی از سرطانها، از جمله تومورهای ریه، غده هیپوفیز یا غدد فوق کلیوی.
– چاقی، که میتواند منجر به تولید استروژن بیشتر شود.
– مواد مخدر غیرقانونی، از جمله استروئیدهای آنابولیک، ماری جوانا و هروئین.
– نارسایی کلیه (هنگامی که دیگر توانایی تصفیه خون شما را ندارد).
– بیماری کبد.
– برخی از پسران شیرخوار ممکن است برای مدت کوتاهی به ژنیکوماستی مبتلا شوند. چرا که هورمونهای مادر هنوز در بدن آنها وجود دارد.
– برخی از انواع داروها نیز میتوانند منجر به ژنیکوماستی شوند، مانند:
ضد آندروژنها: داروهایی که بزرگ شدن پروستات یا سرطان پروستات را درمان میکنند.
استروئیدهای آنابولیک و آندروژنها: گاهی اوقات ورزشکاران برای بهبود عملکرد ورزشی خود از این داروها به طور غیرقانونی استفاده میکنند. درحالیکه این داروها تنها برای شرایط خاصی مجوز استفاده دارند.
داروهای HIV: گاهی اوقات ژنیکوماستی میتواند یک عارضه جانبی از داروهای درمانی HIV به نام “درمان ضد ویروسی بسیار فعال” باشد.
داروهای ضد اضطراب: داروهایی مانند دیازپام (والیوم) نیز گاهی اوقات میتوانند ژنیکوماستی را بوجود آورده و یا آن را تشدید کنند.
داروهای قلب: داروهایی مانند دیجیوکسین (لانوکسین) و مسدودکنندههای کانال کلسیم، پتانسیل ایجاد ژنیکوماستی را در فرد بالا میبرند.
داروهای تخلیه معده: به عنوان مثال، متوکلوپرامید (Reglan) میتواند ژنیکوماستی را به عنوان یک عارضه جانبی به دنبال داشته باشد.
داروهای درمان زخم: برخی از داروهایی که برای بهبود زخم و بدون نسخه خریداری میکنید (مانند سایمتیدین)، میتوانند منجر به ژنیکوماستی شوند.
در نهایت برخی از آنتی بیوتیکها، همینطور داروهای ضدافسردگی سه حلقهای و برخی درمانهای سرطانی از جمله مواردی هستند که میتوانند در ایجاد ژنیکوماستی نقش داشته باشند.
تشخیص ژنیکوماستی
بنا به نظر الو جراح اگر پزشک شما به ژنیکوماستی مشکوک باشد، احتمالاً شما را معاینه میکند تا مطمئن شود که هیچ توده سفت، مایع ترشح کننده یا مشکلات پوستی مشاهده نمیشود (موارد ذکر شده میتوانند از نشانههای سرطان باشند).
همچنین به احتمال زیاد سؤالاتی در مورد سابقه پزشکی از شما پرسیده خواهد شد که ممکن است شامل موارد زیر باشد:
• آیا بیماریهایی مانند اوریون، ناراحتیهای کلیوی یا بیماری کبد داشتهاید؟
• چه داروهایی مصرف کردهاید – قانونی یا غیرقانونی؟
همچنین ممکن است آزمایشاتی برای شما تجویز شود. این آزمایشات میتوانند شامل موارد زیر باشند:
• آزمایش خون یا نمونه ادرار
• ماموگرافی
• بیوپسی
• سیتی اسکن
• اسکن MRI
• سونوگرافی بیضه
درمان ژنیکوماستی
اکثر موارد ژنیکوماستی به تدریج بدون درمان و به خودی خود بهتر میشوند.
وقتی مبتلا به ژنیکوماستی هستید، پزشک شما را به متخصص غدد ارجاع میدهد تا مشکلات مربوط به هورمونها و تأثیر آنها بر بدن شما درمان شود.
نحوه درمان بیماری شما ممکن است به سن، میزان سلامتی شما، مدت زمان ماندگاری وضعیت شما و میزان واکنش خوب بدنتان به برخی از داروها بستگی داشته باشد.
اگر ژنیکوماستی در دوران بلوغ اتفاق بیفتد، معمولاً خود به خود برطرف میشود. این پروسه ممکن است از ۶ ماه تا ۳ سال طول بکشد.
اگر به نظر میرسد که هورمونهای بدن شما به دلیل یک مشکل دیگر در سلامت بدن تعادل ندارند، باید به درمان آن بیماری زمینهای بپردازید.
ممکن است به شما دارویی برای رفع عدم تعادل هورمونی داده شود.
در برخی موارد که دارو اثرگذاری کافی ندارد، ممکن است به جراحی نیاز داشته باشید. بنابر شرایط شما و تشخیص پزشک، تکنیکهای زیر بمنظور عمل جراحی قابل اجرا هستند:
– لیپوساکشن (حذف چربی اضافی سینه)
– ماستکتومی (برداشتن بافت غدد سینه)
پیشگیری از ژنیکوماستی
برای کاهش احتمال ابتلا به ژنیکوماستی میتوانید اقداماتی را انجام دهید. این اقدامات شامل موارد زیر میباشند:
• از داروهای غیرقانونی یا تفریحی مانند استروئیدهای آنابولیک، آندروژنها، آمفتامینها، ماری جوانا یا هروئین استفاده نکنید.
• الکل ننوشید، یا متعادل بنوشید.
• با پزشک خود لیست داروهای خود را مرور کنید. اگر هر کدام از داروهای شما میتواند باعث ژنیکوماستی شود، از جایگزینهای دیگری استفاده کنید.
عوارض ژنیکوماستی
بیشترین تأثیر ژنیکوماستی بر سلامت روان شما است. ممکن است از ظاهر خود احساس خجالت کنید، یا احساس اضطراب و افسردگی به شما دست بدهد. برای کنترل این احساسات میتوانید گامهایی بردارید.
با پزشک خود در مورد احساستان صحبت کنید. آنها میتوانند یک متخصص بهداشت روان را به شما پیشنهاد کنند تا در مدیریت هرگونه مشکل در زمینه سلامت روان، بهتر عمل کنید.
همچنین با خانواده و دوستان نزدیک خود صحبت کنید. آنها شما را بهتر میشناسند و میتوانند پشتیبان احساسی مورد نیاز شما باشند.
گروههای حمایتی نیز میتوانند کمککننده باشند. در چنین فضایی شما فرصت گفتگو با دیگران را خواهید داشت که درک میکنند در چه شرایطی هستید. در یافتن گروههایی که میتوانید با آنها ارتباط برقرار کنید نیز، از پزشک خود کمک بخواهید.
اسامی دکترها: دکتر وهاب آقایی، دکتر مهدی آریانا، دکتر اسماعیل شیرزادگان، دکتر شهریار حدادی، دکتر محمدرضا بیگدلی، دکتر فرهاد موسی زاده، دکتر مهدی جعفری، دکتر فرامرز صفایی، دکتر ناهید نفیسی، دکتر پریسا عظیمی نژادان، دکتر فرید مرادیان
Dr Anubhav Gupta , Dr. Manish K Gupta , Dr.Mohinder Infertility Cli.. , Dr. Rakhi Gupta, Dr. Hema Kapoor M.B.B.S. M…, Dr. Sanyams Nursing Home (D.. , Dr. Anu Sidana Gynaecologis.., Dr. Akanksha Setya Wellness.. , Dr Shobhit Gupta, Dr. Atul Mishra , Dr. Manish K Gupta , Dr. Adam Basner , dr Harold E. Beam , Dr. Mazza , Dr. Levi Young , Dr. Vu and Staff , dr kreidstein
کلمات کلیدی:
ژنیکوماستی چیست | عمل ژنیکوماستی | بهترین دکتر ژنیکوماستی | عوارض عمل ژنیکوماستی در مردان
بهترین دکتر ژنیکوماستی | علائم ژنیکوماستی | قیمت عمل ژنیکوماستی |عوارض عمل ژنیکوماستی در مردان
جراحی ژنیکوماستی | هزینه عمل ژنیکوماستی | عمل ژنیکوماستی چیست